Starosta Sulęciński Patryk Lewicki wykonując zadania powiatu nałożone ustawą o samorządzie powiatowym, a w szczególności w ramach promocji i ochrony zdrowia, przekazał mieszkańcom Sulęcina 350 kilogramów naszego lokalnego produktu do którego należą pomidory. W dniu dzisiejszym, na rynku przy fontannie, w ramach akcji prozdrowotnej „Pora na pomidora” i korzyści płynących z jedzenia pomidorów, każda osoba która przybyła na rynek, otrzymała od starosty woreczek foliowy pomidorów. Jest to pierwsza taka akcja w historii miasta, w której uczestniczyli mieszkańcy. Nie liczyła się waga pomidorów, ale liczyły się dobre intencje w promowaniu polskiej żywności. Ku zaskoczeniu zebranych, pomidory rozeszły się w kilka minut. Podczas spotkania z mieszkańcami, starosta zaznaczył, że nie jest to ostatnia taka akcja, i w miarę pozyskania kolejnych partii czerwonych witamin, poinformuje mieszkańców na plakatach i w Internecie. Jeżeli istnieje możliwość dzielenia się pomidorami z innymi dlaczego z niej nie skorzystać? Dzisiaj każdy, kto życzył sobie woreczek bezpłatnych pomidorów, otrzymał. Wierzę że zostaną spożytkowane dla własnego zdrowia powiedział nam Starosta Sulęciński Patryk Lewicki.
A co wiemy o pomidorach?
Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Zawierają bezcenne dla zdrowia substancje, które możemy również znaleźć w jego przetworach : w sosach, keczupie, pomidorach suszonych, puszkach i naczyniach szklanych. Nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na działce. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach. Mocny aromat od strony szypułki świadczy, że pomidorom pozwolono spokojnie dojrzewać na krzaku. Przedwcześnie zerwane i dochodzące na przykład na parapecie, zawierają o wiele mniej substancji zapachowych. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na kolor skórki. Powinna być intensywnie zabarwiona również przy samej szypułce. Pomidory to głównie witamina C, E, PP, B, K oraz bogactwo pierwiastków mineralnych. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Pomidory dostarczają również wapnia, magnezu i żelaza. Znajdziemy w nich również, rzadko spotykane w produktach spożywczych mikroelementy jak mangan, miedź czy kobalt.
Nadesłał Maciek Barden
tekst i foto. Maciek Barden